Hoe maken we de buitenwereld bekend met al het gewone en bijzondere dat dagelijks gebeurt bij Wonen & Dagbesteding van Koninklijke Visio? Op die vraag kwam een bijzonder antwoord: “We starten een videoblog!”. Sindsdien zijn er al heel wat vlogs verschenen op het eigen Youtube videokanaal: Visio Vlogt. Hoe gaat dat in zijn werk? Lees hier bij Link4All een interview met Visio vlogster Mireille.

Twee medewerkers van Visio Wonen & Dagbesteding vloggen nu al een aantal maanden. De vlogs gaan over dagelijkse en minder dagelijkse dingen in het leven van cliënten van Link4All deelnemer Koninklijke Visio – Expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. De al verschenen vlogs gaan bijvoorbeeld over: boodschappen doen, knuffelen met een robotzeehond, meedoen aan hardlooptraining, creatieve dagbesteding bij Atelier Tast, muziek maken, radio maken, kamperen en ‘ik ben online’. Beide Visio vloggers publiceren regelmatig een nieuw filmpje op het eigen YouTube kanaal. Een van de vlogsters is Mireille en we zijn in de gelegenheid om haar een aantal vragen te stellen:

Waarom heb je je aangemeld om te gaan vloggen?
Er kwam een oproep via mijn manager. Ik werk alleen in cadeau winkel de Koker in Hoogeveen en niet op andere plekken. Het leek mij leuk om op andere locaties te kijken wat daar allemaal gedaan wordt. En ik vind het een uitdaging om deze dingen leuk in beeld te brengen.

Wat vind je het leukste van het vloggen?
Een uithangbord van de Visio locatie Kalishuis Wonen en DagbestedingDat je nooit van te voren weet hoe het loopt. Je bent ook afhankelijk van het weer. Er zijn ook wel eens activiteiten afgelast. En van wat mensen vertellen of als antwoord op je vraag geven. Wat ik ook ontzettend leuk vind is dat ik veel nieuwe mensen leer kennen door het vloggen. Niet alleen offline maar ook online. Er is echt een nieuwe wereld voor mij open gegaan sinds ik dit doe. Vloggen is een nieuwe ontwikkeling binnen de zorg. Ik vind het leuk om op deze moderne manier aan de buitenwereld te laten zien wat we allemaal doen bij Visio. Cliënten kennen de term vloggen niet en dan leg ik dat uit. Ik merk dat het nu een begrip te worden.

Welke reacties krijg je op je vlogs?
Tot nu toe krijg ik allemaal positieve reacties. Via Twitter en Facebook. Maar ook rechtstreeks van familie van cliënten krijg ik hele leuke reacties. Familie kan nu in bewegende beelden zien wat bijvoorbeeld hun zoon of broer heeft beleefd. Je merkt dat sommige collega’s en cliënten nog wel moeten wennen aan het vloggen. Niet iedereen wil ook in beeld. Daar hebben we uiteraard respect voor. Het is niet zo dat ik klakkeloos alles film. Als ik ergens kom dan leg ik uit wat ik kom doen en dan geef ik mensen de gelegenheid om aan te geven of ze wel of niet gefilmd willen worden.

Wat vinden cliënten ervan?
Cliënten vinden het heel erg leuk om in beeld te komen en iets te vertellen. Ze zijn trots op wat ze kunnen. Of ze vertellen graag over wat ze gaan doen. Dat er een filmpje gemaakt wordt wat terug gekeken/geluisterd kan worden vinden ze super. Tijdens mijn werk in de Koker krijg ik ook regelmatig de vraag van een cliënt of hij of zij vlogs mag kijken.

Waar zijn de vlogs te bekijken?
Visio Vlogt heeft eigen YouTube kanaal waar alle vlogs worden gepubliceerd zodat iedereen er makkelijk toegang toe heeft.

Meer informatie: