Sinds kort is de VraagApp beschikbaar. De VraagApp is ontwikkeld voor mensen met een cognitieve beperking. Omdat de samenleving voor mensen met een beperking soms gewoon iets te complex is. Met de VraagApp kan een alledaagse vraag worden gesteld aan een online community van flexibele vrijwilligers. Op die manier wordt de vraag snel beantwoordt en hoeft de vraagsteller niet te wachten op een zorgverlener.

Met VraagApp krijgen mensen met een cognitieve beperking snel antwoord van vrijwilligers op hun dagelijkse vragen. De VraagApp is het prijswinnende concept waar ook Link4All deelnemer Amerpoort een grote bijdrage aan heeft geleverd.

“Met VraagApp willen we de zelfstandigheid en waardigheid van mensen met een cognitieve beperking vergroten en voorkomen dat kleine vragen grote problemen worden” – Frank Schalken, directeur van VraagApp

De VraagApp is beschikbaar voor iedereen in Nederland. VraagApp is een antwoord op het feit dat enerzijds steeds meer mensen de samenleving ingewikkeld vinden en anderzijds veel mensen op zoek zijn naar flexibel vrijwilligerswerk. Bovendien haalt het veel vragen weg bij zorgverleners die zo meer tijd over houden voor andere zorgtaken.

screenshot van de vraagappHoe werkt de VraagApp?
Met de VraagApp kunnen onbeperkt vragen worden gesteld. Vragen kunnen worden getypt of ingesproken. Een vraag wordt automatisch verzonden naar meerdere vrijwilligers tegelijk. De eerste die de vraag wil beantwoorden, komt in een chatgesprek met de vragensteller. Zo krijgen vragenstellers altijd snel antwoord. Middels toezicht op de gesprekken wordt de kwaliteit bewaakt. Uiteraard zijn er daarnaast ook uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen.

Voor wie is de VraagApp bedoeld?
VraagApp is ontwikkeld voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Naar verwachting is de app ook geschikt voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, laaggeletterden, ouderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Problemen voorkomen
VraagApp wil er voor zorgen dat mensen met een cognitieve beperking zelfstandiger kunnen leven. Frank Schalken, directeur van VraagApp: “VraagApp voorkomt dat kleine vragen grote problemen worden. Doordat vrijwilligers alledaagse vragen beantwoorden kunnen begeleiders hun beschikbare tijd benutten voor complexe vragen. Iedereen die WhatsApp gebruikt, kan ook met VraagApp overweg.”

Zelfstandigheid vergroten
Mensen met een lichte verstandelijke beperking zijn oververtegenwoordigd op vele risicogebieden, zoals schuldhulpverlening, criminaliteit, armoede, dakloosheid en verslaving. Schalken: “Met VraagApp willen we de zelfstandigheid en waardigheid van mensen met een cognitieve beperking vergroten en voorkomen dat kleine vragen grote problemen worden. Tevens biedt VraagApp een moderne manier van vrijwilligerswerk.”

Michiel Zeeuw is ervaringsdeskundige en werkzaam bij de belangenvereniging LFB, initiatiefnemer van VraagApp. “Veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben een smartphone. Zij hebben regelmatig vragen waar zij hulp bij nodig hebben. Via VraagApp stellen ze bijvoorbeeld vragen over het huishouden, openbaar vervoer of een brief die ze niet snappen.”

Baanbrekend
’s Heeren Loo is een van de founding partners van VraagApp. Jan Fidder, Voorzitter Raad van Bestuur: “VraagApp sluit naadloos aan op onze organisatievisie op het samen werken in de driehoek en het vergroten van de zelfstandigheid van cliënten. De zorgvragen worden steeds complexer, maar de niet complexe vragen kunnen naar onze mening prima informeel beantwoord worden. Dit zou daarom wel eens een baanbrekende app kunnen worden.”

Abonnement
Om vragen te stellen is een abonnement nodig. Mensen die vaak alledaagse vragen hebben kunnen via hun zorgverlener een abonnement aanvragen. Het is ook mogelijk zelf een abonnement aanschaffen voor slechts 1 euro per maand.

Meer informatie
Website Amerpoort
Website VraagApp
Youtube filmpje VraagApp