Artikel introductie tekst

Handige apps die het leven makkelijker maken zijn niet meer weg te denken uit onze digitale samenleving. Dit artikel geeft Esdégé-Reigersdaal nuttige informatie en links naar apps die de ‘eigen regie’ kunnen verbeteren van mensen met een beperking.

Meer ‘eigen regie’ met apps

De mogelijkheden voor het vergroten van zelfredzaamheid zijn voor iedereen in een snel tempo toegenomen. Tenzij een beperking de toegang en het gebruik van digitale toepassingen drempels opwerpt.

“Apps zonder drempels verhogen de eigen regie en laten cliënten zelfstandiger leven met meer zelfvertrouwen.” – Sandra de Bruin, cliëntbegeleider

Veel apps ondersteunen de gebruiker bij het volgen van een planning zodat belangrijke taken, boodschappen en afspraken niet worden vergeten. Mensen een beperking hebben vaak nog meer moeite met onthouden en het volgen van een dagindeling.

Structuur en planning

Apps kunnen helpen bij het structuren en plannen van de dag. Aan de hand van een van tevoren gepland schema, krijgt een cliënt berichtjes op zijn of haar telefoon of smartwatch. Dit kunnen geluiden, kleuren, iconen of tekstberichtjes zijn. Op deze manier weet een cliënt precies wat er wanneer gepland is. Cliënten die niet kunnen lezen of geen klok kunnen kijken, worden hiermee minder afhankelijk van anderen.

​Zelfredzaamheid

Interessant zijn ook de mogelijkheden om de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten. Middels hulpjes, stapsgewijze instructies die je geheel zelf kunt vormgeven, kan een cliënt een geheugensteuntje oproepen. Hiervoor kunnen QR-codes gebruikt worden. Zo’n QR-code kan op verschillende plekken ​opgehangen worden.

Wanneer een cliënt het bijvoorbeeld moeilijk vindt om te onthouden hoe de magnetron werkt, kun je hier een stapsgewijze uitleg voor maken die, via een QR-code op de magnetron, opgeroepen kan worden. Zo zijn er tal van gebieden te bedenken waar een dergelijke vorm van ondersteuning meerwaarde heeft. Dankzij de hulpjes kan een cliënt meer zelf.

Motivatie

logo esdégé-reigersdaal

Veel apps bieden mogelijkheden om leerdoelen te koppelen aan een puntensysteem. Door ‘digitale beloningen’ te verdienen kan het aanleren van nieuwe vaardigheden worden ondersteund. Dit werkt motiverend en maakt leren leuker.

Emotieregulatie

Sommige apps bieden ook mogelijkheden voor emotieregulatie. Middels een emotiethermometer kan de cliënt aangeven hoe hij of zij zich voelt. Waar gewenst kunnen de cliënt en begeleiders een coping strategie bedenken die door een app wordt ondersteund. Zo krijgt de cliënt bijvoorbeeld de tip om bij een bepaalde emotie een ontspanningsoefening te doen of om zijn of haar gevoel aan een begeleider te vertellen.

Voorbeelden en ervaringen

Al met al biedt de inzet van digitale technologie interessante mogelijkheden voor cliënten die een stap naar meer zelfstandigheid willen maken. Aan de hand van één van de vele apps laat zich als voorbeeld goed uitleggen hoe de eigen regie van cliënten in de praktijk kan verbeteren.

Lees het volledige artikel van Eric Minten op de website van Esdégé-Reigersdaal. In het leerzame artikel staan links naar downloads en filmpjes die op een makkelijke manier de mogelijkheden van apps laten zien.

Aanvullende informatie

Gerelateerde informatie, nieuws en websites

Lees verder op de website van Link4All

Lees verder op andere websites

Deel dit artikel op Social Media

Help mee en steun het werk van Link4All. Bedankt!