Artikel introductie tekst

Alle stemlokalen moeten bij de aanstaande verkiezingen op 20 maart 2019 toegankelijk stemmen mogelijk te maken. Deze wettelijke verplichting is een belangrijke stap vooruit. Toegankelijk stemmen brengt volwaardige participatie aan de maatschappij dichterbij voor mensen met een beperking.

20 maart 2019: Eerste inclusieve verkiezingen in Nederland

Tot voor kort konden mensen die zeer slechtziend of blind zijn alleen stemmen door iemand mee het stemhokje in te nemen. Of door een volmacht te geven aan een ander voor deelname aan de verkiezingen. Door de verbeterde wetgeving kunnen voor het eerst ook alle mensen met een visuele beperking geheel zelfstandig stemmen.

De verkiezingen van de Provinciale Staten en Waterschap op woensdag 20 maart 2019 zijn eerste inclusieve verkiezingen in Nederland. Dit betekent dat voortaan iedereen in Nederland zelfstandig moet kunnen stemmen, in elk stemlokaal, ongeacht een beperking.

Toegankelijk stemmen

Alle stemlokalen moeten 20 maart 2019 voldoen aan de verbeterde wettelijke verplichtingen voor toegankelijk stemmen. Dit betreft de communicatie, bereikbaarheid, betreedbaarheid en leesbaarheid voor alle bezoekers van het stemlokaal.

“Het recht om te stemmen is het fundament van onze democratie. Daarom zou niemand een obstakel moeten ervaren om te gaan stemmen. Alle stembureaus moeten toegankelijk zijn.” – vicepremier Kasja Ollongren.

De wetswijziging vloeit voort uit het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, dat Nederland geratificeerd heeft.

Tips en advies

stemmal in gebruik bij verkiezingenVoor mensen met een visuele beperking zijn vaak nieuwe aanpassingen nodig. Elke locatie moet geschikt worden voor blinden en slechtzienden mensen. Om gemeenten hierbij te ondersteunen is door de Link4All deelnemers Koninklijke Visio en Bartiméus in samenwerking met de Oogvereniging en de Robbert Coppes Stichting informatie verspreid onder alle Nederlandse gemeenten.

Brochure ‘Toegankelijk stemmen’

De tips en praktische adviezen zijn verwerkt in de brochure ‘Toegankelijk stemmen’. En in het leaflet ‘Tips en informatie over toegankelijk stemlokaal.

Bezoek de website van Visio voor een overzicht van stemlokalen met extra voorzieningen voor mensen met een visuele beperking.

Aanvullende informatie

Gerelateerde informatie, nieuws en websites

Deel dit artikel op Social Media

Help mee en steun het werk van Link4All. Bedankt!