Onlangs is door Bartiméus een eerste versie van de ‘Virtuele Geleidelijn’ gepresenteerd op de Ziezo beurs in Utrecht. De veelbelovende applicatie stelt mensen met een visuele beperking in staat zich veiliger, onafhankelijker en makkelijker te verplaatsen in een openbare ruimte. De bezoekers van de beurs  konden zelf de verrassende voordelen ervaren door de smartphone applicatie op de beursstand van Bartiméus uit te proberen.

De ‘Virtuele Geleidelijn’ is door Link4All deelnemer Bartiméus ontwikkeld in samenwerking met Geodan. Hierbij is slim gebruik gemaakt van de nieuwste 3D-presentatie technieken en een nieuwe innovatieve Google technologie voor lokalisering en positionering. De ICT-expertise van Geodan op het gebied ruimtelijke informatievoorziening is toonaangevend in Europa. Hierdoor is de ‘Virtuele Geleidelijn’ uiterst nauwkeurig bij het bepalen van de positie en oriëntatie. Zo kan meest veilige route voor de visueel beperkte gebruiker van de smartphone tot op de centimeter nauwkeurig worden bepaald.

Een vrouw test de virtuele geleidelijn op een trapVanuit Geodan wordt het project geleid door Erik van der Zee. “Op het terrein van Bartimeús in Zeist zijn zowel buiten als binnen allerlei looproutes succesvol getest. De applicatie vergelijkt razendsnel de waarnemingen met eerder gemaakte referentiemodellen. Door vervolgens virtuele bakens in het 3D-model te plaatsen wordt een makkelijk en veilig te volgen route uitgestippeld. Een groot voordeel is dat bij eventuele obstakels of afwijkingen gelijk een correctie van de route wordt berekend. Via trillingen of geluidjes wordt de gebruiker in de juiste looprichting geleid”, aldus Erik.

Inmiddels liggen de plannen klaar voor het doorontwikkelen van applicatie. De vele enthousiaste reacties van de beursbezoekers zullen daarbij voor Bartiméus en Geodan zeker een belangrijke bijdrage betekenen.

Meer informatie