In de top 10 beste apps van het jaar 2015 van Volkskrant.nl is dit jaar de audiodescriptie app Watson van Bartiméus opgenomen. De app, waarmee mensen met een visuele beperking een betere filmervaring kunnen krijgen, werd in september al meegenomen in de online rubriek ‘Appdate’ van de krant en staat nu dus ook in de lijst van beste apps van het jaar.

De app biedt sinds september 2015 audiodescriptie voor Nederlands films die uitgebracht worden in de Nederlandse bioscoop.

De audiodescriptie app is een initiatief van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus en maakt bioscoopbezoek mogelijk voor mensen met een visuele beperking. De unieke app voorziet films van audiodescriptie, zodat bijna alle Nederlandstalige films vanaf nu daadwerkelijk te volgen zijn voor de 350.000 blinde en slechtziende mensen in ons land.

Audiodescriptie (AD) is een techniek waarbij een voice-over in de pauzes tussen de dialogen de visuele elementen uit de film beschrijft, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze extra uitleg kunnen mensen met een visuele beperking de film veel beter volgen, zowel thuis als in de bioscoop. De app biedt sinds september 2015 audiodescriptie voor Nederlands films die uitgebracht worden in de Nederlandse bioscoop.

Ga voor meer informatie over de app naar: http://www.steunbartimeus.nl/app-audiodescriptie/

De audiodescriptie app Watson gratis te downloaden in App store en Google Play.