Het begrip computermaatje is voor veel cliënten van Amerpoort van grote betekenis. Ze hebben soms moeite met het gebruik van het internet of digitale toepassingen. Dan kan een beetje hulp van een computermaatje vaak een prima uitkomst bieden om sneller te vinden wat anders misschien wel verborgen zou zijn gebleven. De computermaatjes van Amerpoort zijn vrijwilligers die zo nu en dan cliënten helpen bij digitale toepassingen, zoals het populaire platform KlikIk.

Onlangs is door een geslaagde samenwerking tussen Link4All deelnemer Amerpoort en het ROC Midden Nederland een bijzondere dag georganiseerd. Zo’n 40 derdejaars studenten Maatschappelijke Zorg van het ROC waren en dag computermaatje en hielpen de cliënten van Amerpoort bij het gebruik van KlikIk.

Na de eerste kennismaking bleek als snel dat er natuurlijk ook wat tijd nodig was om aan elkaar te wennen. Zo vroeg een student aan haar docent hoe ze er achter kan komen wat een cliënt precies wil. “Ze kan namelijk niet praten.” Een half uur later zitten ze samen hand in hand filmpjes te kijken via KlikIk. Door gewoon naast haar te zitten en een filmpje te zoeken was het contact makkelijk gelegd. Al snel schalde “Koffie, koffie, lekker bakje koffie!” door de zaal.

Aan het eind van de dag hadden de cliënten van Amerpoort uitgebreid kennisgemaakt met KlikIk. Met de hulp van een computermaatje van het ROC heeft iedereen een eigen KlikIk profiel pagina aangemaakt. Naast de vele leuke en leerzame ervaring was het ook voor veel cliënten een nieuwe ervaring om samen te werken met een computermaatje. Voor de ROC studenten was het vooral leerzaam om in de praktijk te ervaren hoe het is om cliënten te begeleiden bij het gebruik van digitale toepassingen.

De bijzondere middag was voor de studenten tevens de afsluiting van het thema ‘Regie op je digitale leven’. Hierbij is naast de praktijkervaring door Amerpoort ook actuele kennis gedeeld met de ROC studenten. Jethro Hardeman sprak over E-health en Sonja Heijkamp over het belang van mediawijsheid.

Zowel Amerpoort als het ROC Midden Nederland kijken samen met de cliënten terug op een bijzondere dag waar voor iedereen veel te leren was.

Meer informatie: