Padvinder: Startpagina / Nieuws / Artikel

Link4All Nieuws

Digitaal meedoen voor mensen met beperkingen

  • logo petitie ik wil audiodescriptie een initiatief van vereniging Bartiméus Sonneheerdt

Belangenorganisaties willen toegankelijke televisie en bieden petitie ‘Ikwilaudiodescriptie’ aan in den Haag

2018-11-10T18:24:02+00:0031 januari 2018|Bartiméus, Digitale zorg|

Mensen die blind of slechtziend zijn willen ook televisie kijken. Dat kan met audiodescriptie. In Nederland blijft het aanbod van tv-programma’s met audiodescriptie echter sterk achter. Daarom is op dinsdag 23 januari in Den Haag de petitie ‘Ik wil audiodescriptie’ aangeboden aan de Haagse politiek. De petitie is door bijna 17.000 mensen ondertekend, waaronder CDA-partijleider Sybrand Buma.

Petitie Audiodescriptie

Een collectief van belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking heeft meegewerkt aan een initiatief van Bartiméus Sonneheerdt en een petitie aangeboden in Den Haag. Zij willen een structureel en gevarieerd aanbod van audiodescriptie bij de publieke omroep. Bij audiodescriptie beschrijft een stem wat er gebeurt op het scherm. Daarmee wordt televisie ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Audiodescriptie achterstand inhalen

In veel landen is de techniek van audiodescriptie volop beschikbaar, maar in ons land blijft het aanbod van tv-programma’s met audiodescriptie sterk achter. Er is in Nederland een grote achterstand ten opzichte van veel andere landen. De belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperkingen verlangen een snelle inhaalslag.

Toegankelijkheid publieke informatie via tv

beeldscherm met daarop de website van de petitie ik wil audiodescriptieBlinde en slechtziende mensen kunnen een tv-programma veel beter volgen als dat ondersteund wordt via audiodescriptie. Op die manier krijgen ze onbelemmerd toegang tot publieke informatie. Audiodescriptie werkt eenvoudig via een app die gratis kan worden gedownload.

Website: ‘ikwilaudiodescriptie.nl’

Om het aanbod van tv programma’s met audiodescriptie te vergroten is een collectief van belangenorganisaties een petitie gestart: ‘ikwilaudiodescriptie.nl’. Met de petitie willen de ondertekenaars bereiken dat het aanbod van tv-programma’s met audiodescriptie groeit. In 2020 moet ten minste tien procent van het aanbod televisiedrama, telefilms, documentaires, educatie en infotainment voorzien zijn van audiodescriptie. De petitie is door bijna 17.000 mensen ondertekend.

Aanbod NPO zeer mager

In 2016 en 2017 is de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) daar voorzichtig mee gestart. Binnen een pilot zijn de enkele series zoals Boer zoekt Vrouw, Penoza, Flikken Rotterdam, 12 telefilms en twee jeugdseries met audiodescriptie uitgezonden. Helaas dreigt in 2018 het aanbod geheel te verdwijnen.

VN-verdrag wordt door Nederland slecht nageleefd

Het door Nederland in 2016 geratificeerde VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking stelt dat de overheid moet toezien op een toegankelijke samenleving. Artikel 30b stelt dat de staat moet waarborgen dat personen met een handicap “Toegang hebben tot televisieprogramma’s, films, theater en andere culturele activiteiten in toegankelijke vorm.” Nederland heeft zich aan het verdrag verbonden en is verplicht voorzieningen te treffen.

Project van Bartiméus Sonneheerdt

De petitie ‘Ikwilaudiodescriptie’ is een project van de vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Bartiméus Sonneheerdt.

Link4All logo zonder tekst
Link4All logo zonder tekst

Deel dit artikel op Social Media

Help mee en steun het werk van Link4All. Bedankt!

Deze website werkt beter met cookies
Link4All is pro-privacy en anti-spam
OK